Güneş ışınlarının zararları nedir?

Her gün dışarı çıktığımızda güneşe maruz kalırız. Güneş ışınlarının zararlarını bilmek önemlidir. Bu yazımızda sizlere Güneş ışınlarının zararlarını anlatacağız.

Güneş ışınlarının zararları nedir?

Güneş bize faydalı ve zararlı ışınlar yayar. Bunlar ultraviyole (UV) ışınları olarak bilinir. UV ışınları 3 gruba ayrılır bunlar: UVA, UVB ve UVC dir.

UVA ışınları, güneşte kalmanın en çok görülen şeklidir. UVB ışınlarına daha az maruz kalırız ancak daha yoğundur. UVC ışınları ise en kötüsüdür. Neyse ki, UVC ışınları dünyanın ozon tabakasında geçemediği için maruz kalmıyoruz.

UV ışınlarını göremesek bile bunlar derimize işler. Derinin dış tabakası epidermis İç tabakasına ise dermis denir. Sinirler ve kan damarları iç tabaka yani dermiste bulunur. Epidermis tabakasında, melanin adı verilen bir pigment vardır bu pigment cildin koyu renkli olmasını sağlar. Melanin Açık tenli kişilerde koyu tenli insanlara göre daha az bulunur. Bu yüzden çok açık tenli insanlar daha kolay yanar. Melanin pigmenti cildimizi korur. Vücudumuz kendisini güneş ışınlarına karşı savunduğunda, cildimiz bronzlaşır veya koyulaşır. Çok fazla güneşe maruz kalma, UV ışınlarının cildimizin iç tabakalarına ulaşmasını sağlar. Bunun sonucunda ise güneş yanığı oluşur. Güneş Yanığı cilt hücrelerinin hasar görmesine, ölmesine hatta kanser geliştirmesine kadar yol açabilir.

Güneş ışınlarının zararları

Güneş yanığı belirtileri şunları içerir:

  1. Kırmızılık. (Kan akışındaki hızlanma nedeniyle cildiniz kırmızıya dönecektir. Hemen veya belirli bir süre geçtikten sonra olabilir. Işınlara alt tabakaya girene kadar bunu hissedemeyebilirsiniz.)
  2. Sıcak cilt
  3. Ağrı.
  4. Kabarcıklar.
  5. Dehidrasyon.

Güneşte kalma neden önemlidir?

Güneş ışınlarının zararları ve faydası vardır.

Az miktarda Güneş (UV) ışınları bizim için iyidir. D vitamini oluşturur. Daha güçlü kemikler oluşması için vücudumuzun D vitaminine ihtiyacı vardır. Ayrıca bazı yiyecek türlerinden D vitamini de alabilirsiniz. D vitamini düşükse, doktorunuzdan destek almayı unutmayın.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, UV ışınları bazı sağlık sorunlarında yardımcı olabilir. Bunlar, Egzama, Sedef hastalığı, raşitizm veya sarılık. UV ışınları ayrıca dezenfekte için kullanılabilir. Çok fazla güneşe maruz kalmak zararlı olabilir. Şunlara yol açabilir:

Çil ve ben oluşumu: Melanin pigmenti içeren bazı cilt hücreleri toplanarak çiller ve benleri oluşturur. Zamanla bunlar kansere de dönüşebilir. Erken yaşlanma:  Güneşte fazla geçirilen zaman cildinizin normalden çok daha hızlı yaşlanmasına sebep olur. Göz yaralanmaları Cilt kanseri

Zararlı ışınlardan korunma yolları

Güneş kremi kullanın. Güneşin etkili olduğu öğlen saatleri maruz kalmamaya çalışın.Aralar vermek: Çok fazla güneşe maruz kalmak zararlıdır. İçeri girin, gölgeye girin veya bir şemsiye kullanın –Örtünmek: Cildinizi UV ışınlarından korumak için kıyafet ve şapka giyin. Bu vücudu daha hassas olan bebekler ve çocuklar için önemlidir. Ayrıca UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüğü takmalısınız.

Bir diğer konu olan Virüs Nedir? adlı yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz