YKS (YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI) NEDİR?

YKS nedir, üniversiteye girişte YGS ve LYS’NİN yerini alan Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen sistemin adıdır. YKS sistemi ile beraber adaylar Yükseköğretim Kurumları sınavına girer. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.

  • Oturum temel yeterlilik testi (TYT)
  • Oturum alanı yeterlilik testi (AYT)
  • Oturum yabancı dil testi (YDT) 

Olmak üzere 3 oturum mevcuttur.

YKS sınavına girecek adayların, birinci oturum olan TYT sınavına girmek zorundadırlar. 2. Oturumda ise TYT oturumu ile hesaplanan bir oturumdur. 3. Oturum ise yabancı dil bilen kişilerin girebileceği sınavlardır. Yeni düzenleme ile birlikte 2 senelik Ön lisans bölümlerinin tamamı TYT, 4 senelik lisans bölümleri AYT, 4 senelik dil bölümleri ne girmek isteyen kişiler ise YDT sınavlarına gireceklardir.

YKS Sınavına Kimler Girebilir?

YKS sınavına girebilmek için gereken özellikler şunlardır;

  • Ortaöğretim kurumlarının son senesinde (lise ya da dengi okullar, açık öğretim liseleri) aktif seneler arasında eğitim öğretim senesinde okuyan öğrenciler
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemek mecburiyetinde olanlar
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirenler
  • Ortaöğrenimini yurt dışında tamamlamış ve durumu yukarıdakilerden birine karşılık gelenler YKS’YE girebilmektedir.

Yabancı uyruklu olan ya da statüsü yukarıdaki koşullardan herhangi birini karşılayan herhangi bir devletin vatandaşı olan veya olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir. Fakat bu adaylar yükseköğretim programı tercih süreci başlamadan evvel sınava başvurmalıdır.

TC. Uyruğuna geçmeyenler, yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmeyecektir. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri YKS kapsamı dışındadır ve bu yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.

Yks Nedir?

YKS Temel Yeterlilik Testi

Temel yeterlilik testi yalnızca temel Türkçe ve temel matematik sınav sorularını içerecek ve her ikisinin de aynı oranda sonuca etkisi olacaktır. Sözel, eşit ağırlık ve sayısal olarak ayrılmıştır. Temel yeterlilik testi soru sayıları ise şu şekildedir;

  • Temel Türkçe Testi 40 Soru
  • Temel Matematik Testi 40 Soru
  • %50 Türkçe %50 matematik olarak etki gösterecek.

Baraj Puanları Bir Değişikliğe Uğramadan Devam Ediyor

Ön lisans için önceden gereken 150 puan alma koşulu önümüzdeki süreçler içinde geçerliliğini sürdürmeye devam ediyor. YKS sınavındaöğrencilerin en işine yarayan özellik ise,  temel yeterlilik sınavında 200 puan alan adayların seçim yapmama durumlarında önümüzdeki yıl bu puanı kullanabilmeleridir

Oturumlarda Sınavların İçerikleri Neler Olacak?

Sınavda çıkacak dersler; Edebiyat, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü, Matematik, Kimya, Fizik olmak üzere 7 derse ayrılmıştır. Bunun ile birlikte TYT bölümünde edebiyat dersi bulunmaktadır. Fakat AYT oturumunda edebiyat dersi mevcuttur.

Eğitim kategorisinde ki diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz